De Teamrollen

De negen Teamrollen

 

  • Bedrijfsman

 Eigenschappen:

De Bedrijfsman is praktisch en nuchter. Georganiseerd en zet plannen en ideeën om in uitvoerbare taken. Werkt systematisch en gestructureerd.

Toelaatbare zwakheden:

Soms weinig flexibel, voorspelbaar en behoudend. Staat niet open voor ideeën die hun praktische waarde nog niet hebben bewezen.

  • Brononderzoeker

Eigenschappen:

De Brononderzoeker is enthousiast, avontuurlijk en joviaal. Altijd op zoek naar nieuwe ideeën en interessante contacten. Houdt van afwisseling.

Toelaatbare zwakheden:

Snel verveeld, verliest belangstelling als het eerste enthousiasme is weggeëbd, nonchalant met betrekking tot details.

  • Plant

Eigenschappen:

De Plant is de creatieve denker in een team met een enorme verbeeldingskracht. Is innovatief en zoekt altijd de ruimte om te kunnen fantaseren. Solistisch

Toelaatbare zwakheden:

Is sterk op innerlijke denkwereld gericht en kan daardoor verstrooid en afwezig lijken en het contact met de wereld verliezen. Trekt zich weinig aan van protocol en conventies.

  • Monitor

Eigenschappen: De Monitor is bedachtzaam en kritisch. De analyticus in een team. Redeneert en vraagt door.

Toelaatbare zwakheden: Soms te voorzichtig en afwachtend. Door zijn kritische zin en relativerend vermogen weinig inspirerend en weinig in staat anderen te motiveren.

  • Vormer

Eigenschappen: De Vormer is gedreven en wilskrachtig. Sterke drang om te presteren. Genereert actie in een team en zoekt de uitdaging aan.

Toelaatbare zwakheden: Is ongeduldig en kan driftig reageren als hij wordt tegengewerkt. Heeft de neiging anderen te provoceren en gevoelens te kwetsen.

  • Voorzitter

Eigenschappen: De Voorzitter is de coördinator in een team. Weet goed hoe ieders talenten optimaal kunnen worden ingezet. Delegeert op natuurlijke wijze.

Toelaatbare zwakheden: Zet graag anderen aan het werk en kan goed werk delegeren, ook het eigen werk. Kan een beetje manipulatief zijn in de poging alle neuzen één kant op te krijgen.

  • Zorgdrager

Eigenschappen: De Zorgdrager bewaakt de kwaliteit en veiligheid. Heeft veel aandacht voor details en controleert. Is zorgvuldig en zorgzaam.

Toelaatbare zwakheden: Kan overbezorgd zijn en zich druk maken over de kleinste dingen, kan moeilijk iets uit handen geven.

  • Groepswerker

Eigenschappen: De Groepswerker is sociaal en altijd gericht op het creëren van sfeer in een team. Harmonieus. Gaat liever geen conflicten aan.

Toelaatbare zwakheden: Kan te meegaand zijn, kan moeilijk uit de weg met conflicten en kan daardoor in kritieke momenten moeilijk een beslissing nemen.

  • Specialist

Eigenschappen: De toegewijde vakman. Een stille eenling, die zich in een team niet zo thuis voelt, en zijn bijdrage levert door veel te weten van een doorgaans beperkt vakgebied.

Toelaatbare zwakheden: Waagt zich niet gauw buiten het eigen vakgebied en is weinig geïnteresseerd in de complementaire bijdragen van anderen.